Kącik kulinarny

SPRAWDZONE PRZEPISY RODZICÓW NASZYCH UCZNIÓW

 

I.  POTRAWY  BEZGLUTENOWE


1. Chleb z czosnkiem

3 jaja utrzeć z łyżką soli, dodać 2-3 szklanki cukinii – wszystko wymieszać.

Dodać 2 szklanki mąki kukurydzianej, niecałe ½ szklanki oleju, 1 łyżeczkę sody, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 cebule i czosnek (przeciśnięte). Wszystko wymieszać i wyłożyć do blaszki. Piec w temp. 180 °C przez ok. 1 godzinę. Po wyjęciu na talerz udekorować ketchupem.   

 







2. Naleśniki bezglutenowe

2 jajka, 1 szklanka mąki bezglutenowej (mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej z dodatkiem mąki kukurydzianej), szklanka mleka ryżowego lub kokosowego, szklanka wody, 3 łyżki oleju, szczypta soli.

 






3. Chleb z cukinii

3 szklanki mąki

3 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju ryżowego

2 szklanki cukinii (obranej i startej na tarce)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

Ubić jajka, dodać cukier, olej, cukinię – wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon – składniki dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 200 °C przez ok. jedną godzinę.